Ако не знаете какви видове масажи има !!!

 

Масажът е познат още от древността – и то със същите функции, за които го използваме и днес, а именно за релаксация, за разкрасяване и най-вече за лечение на даден вид заболяване, дискомфорт или необходимост от рехабилитация. Като вид дейност, масажът представлява механично въздействие върху кожните тъкани посредством определени движения, а понякога и предмети – например, горещи камъни – благодарение на което въздействие най-напред се подобрява кръвообращението, в последствие се стимулират дадени части от тялото или цели органи. Видовете масажи са доста много като брой и освен това, съществуват различни класификации, които съставят и отделни групи масажи както според тяхното влияние върху човешкото тяло, така и според начина, по който се прилага или дори произхода му. Днес, ще ви запознаем с основните видове масажи, като наблегнем и на спецификите им и на положителното им действие.
Основни видове масажи според корена и произхода им.
Тези видове масажи са познати най-вече със своята родина, т.е. с точната локация (най-често регион или държава) на тяхното зараждане. Ето и най-основните и популярни сред тях:

1. Хавайски масаж

Този тип масаж е сред най-известните днес и много хора го предпочитат поради факта, че той е едновременно възстановяващ и лечебен. В този вид масаж се редува приложението на горещи и студени камъни и тази рязка температурна разлика се използва за по-динамично влияние върху кожните тъкани и по-бързото достигане на зоните, които имат нужда било то от рехабилитация, или от релаксация. Хавайският масаж е известен със свойството да отпуска мускулите и да намалява напрежението в тях още след първата сесия, а освен това той активизира и по-голяма част от енергийните точки на тялото. Освен метаболизма и кръвообращението, масажът на Хавай подобрява и лимфния поток. Да се избягва при наличие на диабет, бременност и непосредствено след хранене.

2. Руски масаж

В Русия спа процедурите от векове наред са на почит и ако си мислите, че там хората се лекуват само с парна баня, дълбоко се лъжете, защото в тази част на света са се зародили и сред най-ефикасните масажни техники. Руският масаж представлява класически масаж, който обаче използва силови движения за укрепване на цялостния организъм. Оздравителните му функции най-често засягат всички човешки системи – най-силно опорно-двигателната, разбира се – като по този начин лекува и възстановява след сериозни травми.

3. Испански масаж

За разлика от руския, испанският масаж използва доста по-леки и плавни движения, но функциите му силно се припокриват с тези на гореспоменатия. Испанският масаж подобрява цялостното състояние и на духа, и на тялото. Най-доброто му свойство обаче е засиленият приток на кислород, който е особено благоприятно въздействащ при състояния на умора, респираторни проблеми и кожни заболявания. Всеизвестен е фактът, че масажът от Испания силно напомня на танц от гледна точка на движенията, които рехабилитаторите използват.

4. Тайландски масаж

Тайалндският масаж силно напомня на китайския, но специфичното в него е, че той е основен подход в лечение на нервната система, а освен това се използва и за освобождаване на стреса, детоксикация, облекчение в ставите, мигрена и дори менструални болки. Благоприяното въздействие на тайландския масаж върху женската полова система го прави и незаменим при възстановяването от гинекологични заболявания.

5. Японски масаж

Това е типичен точков масаж. При него рехабилитаторите изпозлват зонирането като подход във възстановяването функциите на определени органи или части в човешкото тяло. Характерно за точковия японски масаж още е и това, че при него движенията градират във възходящ ред и се завършва със силови движения, които имат биостимулиращ ефект.Основни лечебни масажи:

Разбира се, това, което най-силно вълнува нас, са именно лечебните масажи. Ще се опитаме да изброим най-популярните и често прилагани сред тях:

6. Лечебен масаж с мед

Медът е супер антиоксидант и има изключително антисептично действие, което го прави незаменим детоксикатор – особено ако си прилага с правилната масажна техника. Този вид лечебен масаж – с мед – лекува сериозни белодробни заболявания, мигрена, безсъние, нарушения в нервната система, артроза, отпадналост и дори проблеми по време на бременност.

7. Юмейхо

Ако трябва да преведем името на този масаж, той ще звучи по подобен начин: възстановяване на жизнените функции на тялото и завръщането на човека към природата. Поради силното си действие, с такъв тип масаж не е добре да се прекалява, но навременното му прилагане лекува болести като лумбаго, ставни заболвания, болки в кръста и мускулите, гинекологични заболявания, гастрит и кулит, дископатия и нарушения на нервната система – включително и безсъние, а също така и хронична преумора.

8. Аюрведа

Този тип масаж се заражда в Индия и използва комплекс от етеричин масла с цел динамично стимулиране на кожните тъкани, лечение на кожни заболявания, подмладяване, проблеми с храносмилането и главоболие. Аюрведа е класически лечебен масаж със силно релаксиращо свойство и може да се прилага и по-често.

9. Лимфодренажен масаж

Движенията при този вид масаж са загръщащи и изпомпващи, което означава, че се прилага средно ниво на сила. Както става ясно и от името му, този масаж се изплзва за въздействие и лечение на лимфната акватория, а също така и на лимфните капиляри. Особено ефективен е при лимфни отоци.

10. Шиатсу

При белодробни проблеми и такива, свързани с дишането, шиатсу, определено е най-добрият масаж, който можете да изберете. Но освен върху дихателните органи, той влияе положително и върху кожата, така че с него можете да излекувате и ред дерматологични заболявания. Наред с това, шиатсу е отличен лечител и при проблеми с костната система, а освен това той подобрява нивото на вътрешната секреция и функциите на всички жлези. Тонизиращото действие на този масаж благоприятно въздейства върху нервната система, а лекарите го препоръчват още и за подобряване на кръвообращението, намаляване на наднорменото тегло и поддържането на перфектното общо здраве.

11. Рефлексотерапевтичен масаж

Това е любимият масаж на рехабилитораторите и те го прилагат в най-различни случаи и за лечение на различни по вид и разположение човешки органи. Цялостното действие на рефлектотерапевтичния масаж указва влияние върху нервната система, метаболизма и костната система. Крайният резултат е повишен приток на енергия в тялото и перфектен тонус!

12. Фасиотерапия

Тази терапевтична техника е разработена още от Древността в Азия. Фасиотерапията е изключително надежден метод за бързо премахване на всякакъв вид болка, а освен това той успешно лекува мигрената и проблемите със ставите.

Основни лечебни масажи по зони:

От друга страна, рехабилитаторите често разделят своите процедури не само по вид и име, но и по определена зона, която засягат с механичните си движения. Така, днес, в практиката, разпознаваме няколко вида масажи от гледна точка на мястото в тялото, на което се оказва най-силен ефект.

13. Лечебен масаж на главата

При него рехабилитаторите използват така наречените цубо точки. Те се намират по повърхността на целия скалп и с различните по вид механични дейности се оказва влияние и на различни части от тялото, като най-успешно е влиянието върху главата и лечението на мигрена.

14. Лечебен масаж на ръцете

Този масаж не просто позволява на ръцете ви да релаксират, но и може да излекува някои от най-често срещаните кожни болести – като екзема или алергия. При лечебния масаж на ръцете се използват повечето движения, познати от рефлексотерапевтичния масаж.

15. Лечебен масаж на гърба

Въпреки че се казва така, той включва и въздействие върху раменете, а понякога и върху таза. Основната му функция е, че лекува шипове, което го прави особено популярен днес, когато почти всеки работи на компютър, в офис или в седнало положение.

16. Лечебен масаж на шия

При лечебния масаж на шията се ползват най-известните шиатсу техники. Той отпусна ставите и мускулите, възвръща енергията и тонуса и подобрява общото състояние на тялото ви. Експертите го препоръчват за биостимулиране.

Модерни масажи:

Това са така наречените масажи, които с времето са подобрени или в техниката им са приложени нови подходи или предмети за по-правилно стимулиране на рецепторите в кожата. Ето и най-популярните сред тях

17. Цветен масаж

Тук се използват не само цветя в истинския смисъл на думата, но и комплекси от билки, за да се вкара истинска витаминозна бомба през кожата, та чак до вътрешните органи.

18. Мокър масаж

Казано по друг начин, това е класическият спа масаж. Той използва силата на водата и енергията, която тя носи в себе си, за да активизира човешкото тяло и да възстанови неговата жизненост.

19. Шоколадов масаж

Шоколадовият масаж е сред любимите за жените, защото едновременно релаксира, а освен това има изключително силен подмладяващ ефект върху цялото тяло, но най-вече върху кожата.

20. Масаж трайбъл

Тук се използват леки дървени палки, с които се причиняват удари, за да се активизира енергийното поле на тялото и да се възстановите от болки, травми и напрежение.

 

← Назад