Правилно дишане !!!

 


Дишането е една от основните функции на човешкото тяло, защото това е единственият източник на кислород. Когато дишаме по погрешен начин, това създава предпоставките за различни проблеми в организма. Възпрепятства процеса на храносмилането, нарушава кръвообращението и намалява защитата на имунната система, тъй като производство на имунните източници (бели кръвни телца, лимфоцити и т.н.) зависи от доставката на кислород в организма. Проблемите с дишането са свързани  (или често са причинени от) стреса, което може да доведе до безсъние, астма и други психосоматични заболявания. Проучванията показват, че хората със стрес, често се сблъскват с проблеми с дишането.

Дишането се извършва с помощта на диафрагмата (коремно дишане) и дихателните мускули на гръдния кош (гръдно дишане). В периоди на стрес, дишането става с помощта на дихателните мускули на гърдите, което означава, че дишането е повърхностно и зачестено.

Намаляването на стреса може лесно да се постигне чрез дихателни упражнения. Дълбокото дишане (с помощта на диафрагмата), доставя нужният кислород на тялото и така натоварваме дихателната система по-малко. За да се постигне желаният резултат се изисква практика, тъй като според експертите, повечето хора не дишат правилно или са се научили / свикнали да дишат по погрешен начин. Обикновенно спираме  диафрагмата (стягаме корема) и дишаме аритмично, с прекъсвания и само с гръдният кош в резултат на което да доставяме недостатъчно кислород на тялото си.

Хармоничното, диафрагмално дишане помага значително за преодоляването на стреса. Освен това, органите които се намират в областта на корема се  масажират нежно, процедура която подобрява значително работата на храносмилателната система.

Също така, умишлената промяна на дишането, което има за цел да намали нивото на стрес, влияе положително и на психическото, умственото и физическо състояние.
 
Ефективен инструмент за промяната на начина по който дишаме, но също и за практикуването на правилното дишане е биофидбек метода (biofeedback), с помощта на който, с прост, забавен и бърз начин ще успееме да поправиме "неправилният" навик и да постигнеме цялостно подобряване на картината на организма ви. 
С дихателните упражнения, гръдното дишане се превръща в коремно ( с диафрагмата) и повърхностното в дълбоко дишане. Целта е да постигнеме колкото е възможно по „пълно дишане” и за това първата задача е да се научиме да използваме диафрагмата, по време на процеса на дишането. Диафрагмата е основният дихателен мускул, и така, колкото е "по-трениран" и "силен" толкова по-лесно ще може да се справи с дихателната задача и по този начин да се подобри дихателната функция.
← Назад